Výrobky z ovocné říše
Je zcela jedno, zda na své zahrádce vypěstujeme tolik ovoce nebo zda jsme obdarováni jakýmkoliv množstvím. Vždy je potřeba většinu ovoce co nejdříve zpracovat, vzhledem k vysoké a rychlé kazivosti. K takovým obvyklým velmi náchylným patří meruňky, jahody, třešně, broskve, nektarinky, také ostružiny, maliny nebo švestky. Každý z nás ví, že ze všeho se dá udělat kvas a následně dojde v pálenici k vypálení. Tedy k výrobě lihovin. Jaké jsou další způsoby jak ovoce uchovat chutně třeba na zimu? Určitě jste vyzkoušeli i jiné typy, které vám rádi připomeneme. A třeba se necháte zlákat na trochu odlišné tvoření výrobků z ovocné říše. Každý výrobek je náš originál, který se nedá srovnat s kupovaným. Je chutný a hlavně víme, které suroviny obsahuje.
Marmelády
Není nic jednoduššího než ovoce umýt, případně vypeckovat. S odšťavňovačem získáme velmi rychle šťávu, kterou vaříme. A následně ve spojení s želírovacím přípravkem a cukrem získáváme kvalitní domácí marmeládu. Ta je originální a uznávána i těmi nejmenšími ratolestmi. Vždyť kdo by si nepochutnal na palačince s marmeládou? Nebo na lineckém cukroví, které je spojené právě marmeládou. Novinkou a velkou oblibou v domácnostech bývá marmeláda melounová a okurková. Už jste ji také zkoušeli?
Zavařeniny
Ano jistě, to je snad klasika každé domácnosti. Zavařené kompoty, které využíváme nejen k obědům přes zimu a vzpomínáme na léto a teplo. Dokonce při pečení jej přivítáme. Takové tradiční domácí švestkové koláče, meruňkové buchty nebo kynuté jahodové knedlíky jsou prostě k nezaplacení. Zavařujete také dýni, hroznové víno nebo ostružiny?
Sušené ovoce
Abychom měli sušení jednoduché pak je ideálním pomocníkem sušička na ovoce. Ovoce se tím rychleji usuší a my jej uskladníme do uzavíratelných pokud možno skleněných nádob. Sušit můžeme jakékoliv ovoce, včetně třešní nebo hroznového vína.